måndag 29 februari 2016

Nummer 18

Nåja, igår fick vi ett mail från kommunkillen som meddelade att de behandlat vår bygglovsansökan den 25.2.2016 och godkänt den! Jeee! Så nu är det bara att tuta och köra. Men först blir det att fixa lånet i skick och sedan punga ut med första raten åt Kontio. Mindre skoj men behövligt fram tills lottovinsten skramlar in på kontot. ;)

Vi fick också reda på vad vår adress blir. Vi visste ju redan gatunamnet, men vi fick även numret på klart nu. Nummer 18 kommer vårt hus att stå på. Jag hoppades att vi skulle få en relativt låg siffra för jag har en liten fundering med husnumret. Men vi skall se ifall jag lyckas få till stånd det.

/Johanna

lördag 20 februari 2016

Väntan

Vi är inne i ett skede av väntan nu. Vi väntar på besked från kommunen, vi väntar framförallt på att huset skall komma. Vi väntar på att få komma igång med hela projektet på riktigt. Men istället för att gå sysslolösa så finns det saker att göra och planera.
I helgen var Andreas till tomten och hade med sig en lokal företagare,som vi valt att skall utföra grävarbetet, dräneringen och laga grunden för vårt hus. Detta företag gjorde även vägen fram till vår tomt så de är bekanta med området och kunde konstatera att vi har bra förutsättningar på vår tomt, det krävs med andra ord inga större åtgärder som sprängas eller dylikt. Tummen upp för detta.

De beslöt att arbetet på tomten skulle påbörjas i slutet på mars som läget ser ut nu. Vilket ju är snart! Spännande.

/Johanna

tisdag 16 februari 2016

Val av spis

I februari bad vi om offerter för öppen spis. Och nu skall man då alltså komma fram till vilken färg vi skall ha. Hjälp! Och detta är bara början av val av inredning till huset. Men vi har iaf kommit fram till att vi vill ha någon nyans av grått. Antagligen någon av de som syns ovan på bild. Men men...

Andreas skulle väldigt gärna också vilja ha en med bakugn också så att han får baka pizzor i den. Vi får se ifall han skall få viljan igenom. 


/Johanna 




söndag 14 februari 2016

Bygglov

I februari har vi alla dokument färdiga, ritningarna är vi nöjda med, vi har hört grannen, haft byggmästaren att underteckna papper och så har vi situationsplanen över tomten klar för att nämna några saker. Jag säger bara "huh huh" vilken pappersmängd det krävs för att ansöka om bygglov. För att vara på säkra sidan så besökte vi kommunens byggnadsinspektör och gick igenom alla dokument och han hjälpte oss att fylla i de punkter vi varit osäkra på.

För en vecka sedan var vi VÄLDIGT osäkra på ifall vi skulle hinna få alla dokument klara tills deadlinen för kommunmötet denna månad, men det ena avlöste det andra och vips hade vi allt vi behövde.

Nu får vi bara vänta och höra kommunens beslut.

/Johanna

lördag 13 februari 2016

Ritningarna

I januari fick vi ritningarna och då gällde det att granska dem noga och fundera över vilka eventuella ändringar vi ännu ville ha gjorda. Men som jag tidigare nämnt så har vi varit väldigt nöjda med bottenritningen från första början, så vi flyttade endast på en dörr lite grann. På bilden ovan funderar vi över vilket rum som lilla Ellen skall få sedan. Hon är själv också med i planeringen. 

/Johanna

torsdag 11 februari 2016

En iskall vinterdag

En iskall vinterdag fick vi hjälp av en vän att väga av tomten. Jag och Ellen väntade snällt hemma medan Andreas, Tomas och Annelie nästan förfrös fötterna av sig under den timmen de var där. Tror mätaren var nere till ca -15 grader.


De kom sedan över till lägenheten för att värma upp sig lite grann, men istället blev dom bjudna på lite glass. Alltid bra att också få diskutera med någon som just precis byggt klart sitt drömhus. Vi fick svar på många funderingar vi hade. 

(foton tagna av Annelie, tack!)

/Johanna

Varför stockhus?

Jag tänkte att jag kunde skriva lite om varför vi valt stockhus och inte ett traditionellt elementhus. Det finns ju säkert för och nackdelar med bägge varianter, men jag tar detta ur vårt perspektiv.

Stockhus är något som intresserat oss ganska tidigt från då vi kom in i våra husplaner, men ändå var vi i början mera in på att bygga ett elementhus av någon orsak. Det var väl det som kändes som ett säkert alternativ. Men allteftersom började vi mer och mer drömma om att bygga ett stockhus.

Andreas berättar ofta om då han kommer till min familjs sommarstuga, där vi har stockvillor. Han drar alltid ett djupt andetag då han kommer in i vår lilla stuga och njuter av stocklukten. Han påpekar även att han sover så bra där och att luften känns bra. Och visst håller jag med. Det känns naturligt och det ÄR ju naturligt. Det är ju gjort av trä och inte något annat. Förutom att det känns bra att vistas i en stockstuga så har det även konstaterats vara hälsosam inomhusluft i stockhus.

Något som även debatteras hett just nu är mögel- och fuktskadade hus. Kan orsaken vara att dagens byggnader är för tätt byggda, att huset inte "andas"? Detta är även en av orsakerna till att stockhus kändes som ett bra val.

/Johanna


tisdag 9 februari 2016

Hösten/vintern


Hösten kommer och vintern närmar sig med stormsteg. Nu är vi tvungna att börja göra beslut ifall vi vill ha husleverans till nästa år.
...och på lillajul skriver vi på pappren för huset. Nu är det på riktigt. Vi har ett hus på kommande. Husleveransen är inbokad i juni 2016. Och oj vad det känns avlägset nu. Men det är mycket som skall planeras och göras innan vi kan ta emot husleveransen. Det är tur att Andreas är mera insatt i denna process än vad jag är, för det är mycket som skall tänkas på som man inte ens kan ana. Lite nervös är man också att allting skall gå enligt planerna och utan större bekymmer. 

/Johanna


måndag 8 februari 2016

Oktober 2015


I oktober var det visning på ett motsvarande hus i Vasa, som just hade blivit färdigställt. Vi var förstås på plats och sökte inspiration. Innan denna husvisning har vi besökt byggplatsen redan två gånger för att bekanta oss med huset och byggprocessen. Och förutom det så har vi även varit och besökt ett likadant hus på ett annat ställe i Vasa som redan varit färdigt i ett par år. Det gör så mycket att få se huset man drömmer om i verkligheten och inte bara till pappers. 

Visningshuset skiljer sig lite grann från vårt, men inte mycket. Bland annat kommer vi att ha ett stockvarv under fönstrena som syns på bilden och vårt hus är aningen lägre iom att visningshuset var fullt 2-plans hus och vi har 1,5-plan. Sedan är det ju förstås inredningen som vi kommer att sätta vår prägel på. T.ex val av färg på spis, kök, golv och dylikt. Men vita kommer även våra stockar vara invändigt, och förutom det så är det en vägg i alla rum som får en tapet. 

/Johanna

söndag 7 februari 2016

Huset med stort H

Vi har bläddrat i otaliga huskataloger och försökt hitta en husmodell som faller oss i smaken och som dessutom passar perfekt på vår tomt. Dessutom har vi diskuterat personligen med försäljare på Kastelli, Simons, Hartman koti, Teri-hus, Kontio, Designtalo, Fiskarhedenvillan och Kannustalo. Vi har med andra ord verkligen kollat runt på olika alternativ.

Vår första tanke var att bygga ett hus i ett plan, men för att utnyttja utsikten bäst så fick vi ändra våra första tankar och börja fundera på hus med en våning till. Men på området där vi bygger är det bara tillåtet att bygga 1,5 plans hus, inte fulla 2 plan. Nåja, jakten blev ännu svårare då vi kom fram till detta beslut. Vi hade allra helst önskat att de flesta av rummen skulle vara på första våningen och eventuellt bara ha ett loft på andra våningen så att man skulle ha möjlighet att slippa högre upp och njuta av utsikten på ett annat sätt. Men även detta fick vi slopa i och med att detta inte var vettigt ekonomiskt sett.

Så en kväll satte jag mig ner ännu en gång för att bläddra i kataloger och hittade Kontios katalog. Jag hittar ett hus som jag tycker ser fint ut både utvändigt och även bottenritningen verkar vettig. Jag visar den åt Andreas och han drar en djup suck och säger att han redan visat detta hus för mig och då hade jag sagt rakt ut NEJ. Hehe...Men tydligen var jag tvungen att hitta den själv för att inse det.

Modellen heter alltså Merikallio och därifrån har jag även hittat inspirationen till namnet för bloggen, inte helt korrekt översättning men namnet på bloggen avspeglar även platsen för tomten.

Jag kan fast länka till husmodellen ifall någon vill titta närmare: Merikallio B


/Johanna



Paus


I slutet på september blir vi en familjemedlem rikare och husplanerna hamnar på paus för en stund. Vardagen förändras och det är någon som kräver vår fulla uppmärksamhet. Men längtan och viljan att skapa ett eget hem finns ännu kvar, nästan ännu starkare nu med en till familjemedlem. Och inte kunde man tro att en sån liten människa kan åstadkomma stora föremål i lägenheten, som tar utrymme, så som barnvagn, skötbord, säng, bilstol, allt detta skall nu rymmas i vår tvårummare. 

/Johanna

lördag 6 februari 2016

Varma sommardagar


Här står jag med lilla Ellen i magen. Hela sommaren har varit kall men i augusti och september får vi varma och fina dagar. 
...och kollar lite över ägorna. Funderar över hurudant hus som skulle passa här. 
Vi för heta diskussioner med både Teri-hus och Kontio vid det här laget. Tillsammans med Teri-hus har vi ritat upp en husmodell som så gott som fyller alla våra önskemål, men av någon orsak så är det alltid något med den husmodellen som stör oss. Men vi hittar inte lösningen. De betjänade oss väldigt bra på Teri-hus och gjorde ändringarna som vi önskade, men i slutändan så föll vi för en Kontio-husmodell. Detta hus krävde inga större förändringar, utan var i princip färdigt som sådant. 


/Johanna 


Vatten och avlopp

Viktiga saker så som vatten och avlopp dras fram till tomten. 

Vi är på plats mest varje dag nu och följer med framstegen. 


Snart kan vi uträtta våra behov här... 



/Johanna 




fredag 5 februari 2016

Familjen

Här ovan är min familj som kommit för att ta sig en titt på vårt blivande bostadsområde. 

En annan dag så kommer Andreas mor och far ner till tomten och med sig har de traktorn. Orsaken till att traktorn är med idag är för att vi skall upp i skopan och föreställa oss att vi står på vår kommande balkong. Andreas berättar att höjden vi kommer upp i motsvarar ungefär samma höjd som balkongen också kommer att vara i. 

Lite pirr i  magen att vara sådär högt uppe.


/Johanna 

Vägen tar form


Ganska snabbt efter att vi skrivit på pappren så börjar vägen upp till tomten ta form. I och med att det är ett detaljplanerat område så behöver vi inte ta itu med det själv utan ägaren fixade vägen fram. 

 

Andreas ställer sig upp på grävmaskinen för att få en bild av hurudan vår utsikt från huset kommer att vara.




Nu börjar det även vara lättare för mig att komma upp till tomten, men som ni ser så hinner jag inte riktigt med i samma takt som Andreas, han har steget före. Jag lunkar fram som en pingvin i sakta mak med magen i vädret. 

/Johanna 






Bästa solnedgången


Den 17.7.2015 så sitter vi båda i soffan där hemma och tittar på tv. Jag är trött, slö och gravid, och ordinerad vila iom att jag haft en del sammandragningar. Andreas frågar mig flera gånger ifall vi inte skall åka ner till tomten för att titta på solnedgången, det är ju så vackert väder. Jag nekar honom flera gånger då jag vet att det innebär att gå igenom högt gräs och upp mot en kulle, dvs nästan ett gymppa-pass i mitt tillstånd. Men efter många vädjande blickar så går jag med på detta, för att göra min sambo glad. Och förutsatt att vi går LÅÅÅNGSAMT. 

Väl uppe på tomten så lägger jag igång med mitt sedvanliga fotograferande. Och stunden därefter ställer sig Andreas på knä och håller upp en ring. Frågar om jag vill gifta mig med honom. 


Och visst ville jag det! :)

/Johanna 


torsdag 4 februari 2016

Beslutet


I juli bestämmer vi oss för att slå till och köpa tomten. Här på bilden ser ni en nöjd Andreas som skall markera ut våra tomtgränser tydligare. 

Vi hade bokat möte på banken med försäljaren och jag skyndar mig hem från jobbet, eventuellt aningen stressad iom att jag var lite försenad. På vägen hem känner jag hur ryggen och magen krampar från och till. Nå väl, framme vid banken skriver vi sedan under pappren och söker oss nöjda hemåt. Men jag fortsätter att ha kramper, eller som jag nu inser att det är sammandragningar som kommer och går. Håller ut några timmar och hoppas att de skall lugna ner sig. Men sedan bestämmer jag mig för att ringa förlossningssalen och fråga om råd. De vill att jag skall komma in och visa upp mig. Och visst var det sammandragningar jag kände och fick lämna kvar på sjukhuset över natten för övervakning, fick en spruta som lugnade ner sammandragningarna, så ingen bebis ännu. 
Med andra ord var det en väldigt händelserik dag. 

/Johanna

onsdag 3 februari 2016

Ägaren visar


Ägaren visar oss runt på det detaljplanerade området i juni 2015. På bilden ovan finns en liten simstrand och till sidan om den ännu en båthamn. 



Här vill jag minnas att han berättade om höjdskillnaderna på området. Tidigare hade vi tittat på en av de andra lediga tomterna på området som var lite närmare havet, men iom att den var såpass lågt över havsytan så tvekade vi. Tomten skulle behöva fyllas så mycket. 
Därefter fick vi upp ögonen för områdets högsta punkt och det var då som pusselbitarna började falla på plats. 

/Johanna

Våren och havet


April 2015

Våren närmar sig och vi tar en promenad kring området där vår drömtomt ligger. Stannar upp och beundrar naturen. Vi funderar ytterligare om vi skall våga slå till och köpa tomten. Älskar så dessa havsvyer! 

/Johanna

Välkommen till Villa havskullen




Välkommen till vår resa till färdigt hus!

Jag blev inspirerad av en vän att börja blogga då vi under det kommande året skall börja bygga vårt drömhus. Vägen till tomtköpet och valet av hus har varit lång, i alla fall känns det så. Första gången vi tittade på tomten var redan i augusti 2014, men innan vi slog till och köpte vår plätt på jorden var vi redan in i juli 2015. Där emellan har vi tittat på otaliga andra tomter och olika husmodeller, men ingen har känts lika rätt som denna. Jag skall berätta mera om husmodellen senare.


/Johanna